En af de gråhåredes historie

Post og Pip runder 80 år

Den 22. marts 2014 fylder John Jacobsen 80 år.  Tidligere har han beskrevet sit liv  og vi benytter anledningen til at offentliggøre  hans historie. 

 

En af de gråhåredes historie

Som 10-12 årig knægt, fik jeg udstoppet en brud hos H. A. Sonne, Banegårdsvej 17 i Glostrup, hvor jeg boede lige i nærheden.  Sonne var fængselsbetjent på Vridsløse spjæld og stoppede dyr i fritiden.  Da en legekammerat og jeg gik og myrdede grossenolliker og andre småfugle, som drenge gjorde den gang, og da Sonne godt ville have nogle af dem – så blev interessen vakt, og så skulle man jo hjem og prøve det man så hos Sonne, og da han så, at jeg havde sans for stopningens kunst – ja så blev jeg sat til at flå, og blev henad vejen ”ansat” som en slags elev og altmuligmand i et par år.

En af de specielle opgaver var at lave hattepynt til en hattemodist.  Skader blev købt op via en annonce i et jagtblad.  Brystskind, hale og vinger blev tørret.  Også småfugle blev skindlagt til hattepynt.  Ja – det var jo dengang, i de vilde lovløse tider….

I en periode lavede vi også nyklækkede kyllinger til stormagasiner i hundredevis.  En anden opgave var at skyde rotter i bunkevis  på de lokale lossepladser til skolesamlinger.  I denne læretid kom jeg også hos Ib Mortensen i Valby.  Han var også fængselsbetjent på Vridsløse.  Der lærte jeg også noget, og det samme hos ”Kræsjan Nilen” – K. E. Nielsen, Tranegilde Strandvej, Ishøj Strand.  Han var en af de bedste stoppere på den tid.

Vi lavede mange dyr til Statens naturvidenskabelige fordelingscentral (det var noget tungegymnastisk når man tog telefonen), som var en underafdeling af Zoologisk Museum i Krystalgade, København.  Der lavede vi komplette zoologisamlinger til landets skoler.  En dag fik Sonne besøg af Andersen fra fordelingscentralen (forkortet til S.N.F.) –  og kort efter var jeg ansat på S.N.F., hvor jeg efterhånden lærte det hele.  En dag kom Egede Andersen på besøg på den formalindampende S.N.F. – og  så blev jeg også ansat på biologisk samling, som dengang lå i Fredericiagade i København.  Det va rhalvdags, så jeg pendlede hver dag mellem S.N.F. og biologisk samling. 

En dag måtte jeg ind og uddannes som legal morder i Kongens Klær.  Efter dette show fik jeg job på Zoologisk Museum  i Krystalgade i København, hvor jeg var i et par år.  Der gik jeg meget i kælderen og kogte gamle knokler, som skulle ind ved siden af og måles og vejes af Ulrik Møhl, og ellers lavede jeg lidt af hvert.  Til sidst blev jeg tilbudt en elevstilling, men da jeg lige var blevet familiefar, mente jeg ikke at kunne leve af den lille elevløn, så jeg sagde nej tak (dumt). 

Derefter begyndte jeg i det små som selvstændig, og delvis extrabud hos P&T i Glostrup. En tid delte jeg værksted med ”Kræsjan” Ishøj Strand, men da vi begge var lige sære og specielle (vi  var jo konservatorer, ik’), så vi blev enige om i al fordragelighed, at gå hver til sit – i hvert fald mig!

Derefter lånte jeg et lille udhus hos Sonne som i mellemtiden var flyttet ned til Ishøj Strand, lige i nærheden af ”Kræsjan”.  I nogle år stoppede jeg dyr for E. Møller, som havde overtaget Kaueraufs naturaliehandel i Gothersgade 89 i København.  Jeg lavede dyrene hjemme og kørte dem derefter ind til ”cirkus 89” på min motorcykel med sidevogn og afregnede.  Det var så den turbulente tid.

I 1965 lejede jeg en meget lille butik på Vinkelvej 10 i Glostrup, og nu var jeg rigtig selvstændig med oms og hele bureaukratiet.  Der var altid masser at lave, men mammon var svær at danse med. 

I 1972 flyttede jeg ind hos naboen i et langt udhus med cementgulv og isolerede vægge, der kunne være noget fodkoldt om vinteren, men det gik da.  Her var der også nok at lave, men mammon var stadigvæk adfærdsvanskelig. 

Da jeg i 1976 fik et tilbud som extrabud på P&T i Glostrup begyndte jeg at afvikle bixen og i 1976 blev jeg fastansat i P&T.   Samme  år drejede jeg nøglen om – det var sgu hårdt!   Sidenhen har jeg stoppet dyr i fritiden, hjemme.

Efter 20 år i posteriet, var jeg slidt op i hovedet (knald i låget) og armene var slidt op i hængslerne, og fik så pension, men selvfølgelig laver jeg stadigvæk lidt udstopning for gamle kunder, som finder min dør.  En stopper KAN jo ikke holdt helt op.

Dette var MIN historie!

John Jacobsen (Post & Pip)

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Please Login to Comment.